جایگزینی دیدوبازدیدهای نوروزی با سفر؛ چالش‌ها و فرصت‌ها/ شنبه ۱۴ فروردین



به گزارش آقای تبلیغات به نقل از مهر، آمار منتشر شده از سوی دستگاه های متولی، نشان دهنده رشد سفرهای نوروزی در یک دهه گذشته است. در حالی که در نوروز ۱۳۸۵ و براساس واحد نفر - سفر، تعداد ۳۵ میلیون سفر در کشور انجام شده بود، بنا بر آمار سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، ایرانیان نوروز ۹۴ بیش از ۶۰ میلیون «نفر اقامت در شب» را ثبت کردند که معادل ۱۵ میلیون مسافر نوروزی است. به تعبیری دیگر در نوروز سال گذشته از هر ۵ ایرانی یک نفر به سفر نوروزی رفته است


.

 

آمار کلی سفرهای نوروزی ۹۵ هنوز به شکل دقیق منتشر نشده است اما آمار غیررسمی، امسال هم از رشد ۴ درصدی سفرها خبر می دهد. این آمار در شرایطی ارائه می شود که در سنن و آداب نوروزی مردم کشورمان، دید و بازدیدهای خانوادگی سهم مهمی دارد. از گذشته های دور نوروز برای ایرانیان بهترین زمان برای انجام صله ارحام با بستگان و اقوام بوده است، پدیده ای که در چند سال گذشته رنگ و لعاب خود را کم کم از دست داده و خانواده های ایرانی را رهسپار جاده ها کرده است.

 

به نظر می رسد تغییر شرایط و سبک زندگی خانواده ایرانی، تغییر نسل ها و پیچیدگی های زندگی در کلانشهرها موجب گرایش مردم از مناسبات خانوادگی به سمت سفر شده است.

 

شکافهای اقتصادی و فرهنگی منشاء دوری خانواده ها

 

نیره توکلی، جامعه شناس در این باره معتقد است: امروزه شکل زندگی بسیار عوض شده است و روابط چهره به چهره به روابط مجازی تغییر کرده اند. این تغییر شرایط تا حدی است که حتی میان خویشاوندان هم فاصله بسیار زیاد شده است. اختلاف های فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و نسلی در شهرهای بزرگ که فاصله مکانی هم به آن دامن زده است، سبب شده تا مردم کمتر از گذشته با بستگان و اقوام خود مرتبط باشند.

وی درخصوص نوع جدید روابط خانوادگی در ایران می گوید: اگر در گذشته دامنه دید و بازدیدهای نوروزی به اقوام درجه ۳ و ۴ و حتی دوستان خانوادگی هم کشیده می شد، به نظر می رسد مناسبات خانوادگی ایرانیان، امروزه به روابط درجه یک و ۲ مثل پدر و مادر، خواهر و برادر، عمو، خاله و دایی و ... محدود می شود. پیش از این فرزندان در خانواده ها حتی خویشاوندان بسیار دور پدر و مادر خود را می شناختند اما امروز آشنایی فرزندان با نسبت های خانوادگی در همین روابط نسبتا کوچک خلاصه می شود و خویشاوندان از نسلهای قبل و بعد خود را به سختی می شناسند.

 

رئیس گروه هنر انجمن جامعه شناسی ایران ادامه می دهد: همین دور شدن بستگان از یکدیگر سبب می شود که اعضای جدیدتر خانواده و خانواده های جدیدتر، ارتباط با گروه های غیرفامیلی را بر مناسبات خانوادگی ترجیح دهند. امروزه بسیار می بینیم که خانواده ها با دوستان و همکاران خود به سفر می روند یا رفت و آمد خانوادگی دارند و این پدیده ای است که تا چند دهه پیش از این بسیار نادر بود. در واقع می توان گفت امروزه عوامل و مشابهت هایی غیر از مشابهت خونی موجب نزدیکی افراد و خانواده ها به هم شده است.

 

خانواده امروز ایرانی کمتر در قید روابط خونی است

 

توکلی با بیان اینکه با وجود تغییرات نسلی گسترده و ایجاد سبک های جدیدی از زندگی، دید و بازدیدهای خانوادگی با خویشاوندان بلافصل هنوز هم دیده می شود، معتقد است: خانواده ایرانی امروز کمتر در قید و بند روابط خونی است اما اگر با خویشاوندان دور در طول سال رفت و آمد داشته باشد و به عبارتی در زندگی هم حضور داشته باشند، این رفت و آمدها به طور طبیعی در طول ایام نوروز هم ادامه می یابد ولی اگر در طول ۳۶۵ روز سال ارتباطی با هم نداشته باشند، این دوری در تعطیلات نوروز ترمیم نمی یابد، بنابراین ریشه مسئله کمرنگ شدن روابط خانوادگی در جایی غیر از تعطیلات و سفرهای نوروزی است.

 

این جامعه شناس با اشاره به پیچیدگی های زندگی مدرن، مشغله های خانوادگی و شغلی و ... می گوید: فشارها و استرس های زندگی در شهرهای بزرگ از جمله ترافیک، آلودگی هوا، صوتی و دیگر مسائل سبب می شود خانواده ها کوتاه ترین فرصتها را برای رهایی از این شرایط غنیمت بشمارند و از این منظر، سفرهای نوروزی نه تنها یک آسیب در مناسبات خانوادگی به حساب نمی آید بلکه فرصتی است که خانواده ای را که هر یک از اعضای آن درگیر مسائل و گرفتاریهای شخصی خویش است، در مکانی به دور از دغدغه های روزمره دور هم جمع کند تا بیشتر از آنکه به مشکلات روزانه خود فکر و صحبت کنند، به مسائل عاطفی و احساسی داخل خانواده بپردازند.

انتهای پیام/

منبع: مهر


 

 

 



ALWAYS REMEMBER THAT YOUR PRESENT SITUATION IS NOT YOUR FINAL DESTINATION,THE BEST IS LET TO COM


.Copyright © 2015 samin.co. All rights reserved     

استفاده از مطالب تنها با ذکر منبع مجاز است.    
Top