توانایی ارتباط برقرار کردن یکی از مهمترین مهارت هایی می باشد که هر فردی به آن نیازمند است. همچنین برخورداری از این مهارت در محیط کاری نیز بسیار ارزشمند می باشد به طوریکه کاملا مسلط موضوع و نتایج تحقیقات خود را ارائه دهید، برای مثال در طول جلسه ای همراه همکاران و مدیر خود به راحتی در مورد مسئله موجود صحبت نمایید.
با آقای تبلیغات همراه باشید!
یک ارائه خوب و متقاعد کننده نه تنها نیازمند تسلط بر محتوای موجود می باشد، بلکه به اطلاعات کاملی در خصوص نحوه ارائه نیز بستگی دارد. که البته کنترل درست موقعیت و اطلاع از نحوه صحیح ارائه مستلزم کسب تجربه کافی می باشد. جهت دستیابی به این به این تجربه و اطلاعات می توانید از نکات ارائه شده استفاده کنید.
1. آمادگی
هیچ راهی آسانتر از ایجاد آمادگی در خود پیش از ارائه نیست. یک ارائه عالی و بی نقص تنها با آمادگی که پیش از آن صورت میگیرد بستگی دارد که این موضوع به تمامی جوانب و زوایای مختلف ارائه تان مربوط می شود. بنابراین هرچقدر بیشتر بر زوایای مختلف ارائه خود تسلط داشته باشید، حرفه ای تر آن را به نمایش خواهید گذاشت.
2. در نظر گرفتن مخاطبان
هنگام آماده سازی ارائه خود، همیشه مخاطبان خود را گوشه ذهن خود داشته باشید. زیرا تمام هدف از ارائه برقراری ارتباط با حضار می باشد. بنابراین خودتان را بجای آنها گذاشته این سوال ها را از خود بپرسید: چه کسی، چه جیزی، چرا، چگونه؟
شناسایی شرکت کنندگان بسیار حائز اهمیت می باشد. که آنها همکلاسی، استادان، متخصصان یا .... هستند و اینکه آنا چه چیزهایی راجع به شما می دانند. آیا احتیاج است که خودتان را برای آنها معرفی کنید. باید به یاد داشته باشید که مخاطبان مختلف، نیازهای متفاوتی دارند که این نیازها با راهکارهای ارتباطی متفاوتی تامین می شوند.
3. برقراری ارتباط
با اینکه در طول ارائه تنها سخنگو شما هستید اما هرگز این ارتباط یک طرفه نیست. ارتباط همیشه باید دوطرفه باشد. در عین حال که نمی خواهید مخاطبان صحبت های شما را قطع کنند، می بایست آنها ترغیب کنید که به ارائه شما توجه کنند. به این منظور باید به حضار نگاه کرده و با آنها صحبت کنید.
4. آماده سازی موارد جانبی
اکثر ما برای ارائه تنها به محتوا، اسلایدها و خط سیری داستان توجه می کنیم درحالیکه نکات ریز دیگری نیز وجود دارد که باید بررسی شوند. برای مثال اینکه چگونه ارائه را آغاز کرد؟ چه چیزهایی گفت؟ با چه زبانی صحبت کرد؟چگونه ارائه را به پایان رساند؟ از چه عباراتی استفاده کرد؟ ممنون، مرسی از توجهتون، سپس، در نهایت و .... خوب فکر کنید که هنگام استفاده از اسلاید ها چه عباراتی را به کار ببرید.
5. ایجاد ساختاری برای ارائه
هدف و محتوای ارائه باید به خوبی بررسی گردد. سعی کنید در طول مدتی که در اختیار دارید تمامی مطالب و جزئیات مورد نظر خود را ارائه دهید. اکثر ارائه ها شامل مقدمه، محتوای اصلی و نتیجه گیری میباشند. به یاد داشته باشید که مقدمه و معرفی فقط 30 ثانیه زمان می برد. درحالیکه محتوای اصلی شامل نکات اصلی، اطلاعات جدید و روند ارائه می باشد. جزئیات قابل ارائه با توجه به زمان موردنیاز متفاوت می باشد.
6. ارتباط غیر کلامی
از روش های متعددی می توان ارتباط غیرکلامی ایجاد کرد. اما تمرکز اصلی باید روی دست ها و نحوه قرارگیری آنها باشد. نحوه قرارگیری دست ها یکی از مهمترین بخش هایی می باشد که در ارائه به چشم می خورد. اینکه چگونه دست های خود را حرکت دهیم؟ آنها را داخل جیب قرار داده و یا پشتما نگه داریم؟ آیا برگه در دست بگیریم یا خیر؟
بهترین راهکار تماشای سخنرانان حرفه ای ونحوه قرارگیری دست هایشان می باشد.
7. طراحی اسلایدها
همه اطلاعات را در یک اسلاید قرار ندهید. تنها مطالبی را ذکر کنید که می خواهید راجع به آنها صحبت کنید. علاوه بر این به حضار احترام بگذارید. همچنین به یاد داشته باشید که بجای جملات کامل از عبارات خلاصه و کوتاه شده استفاده نمایید.
8. تمرین، تمرین، تمرین
پیش از ارائه تمرین کرده و زمانبندی خود را تنظیم نمایید. اراوه خود را ضبط کرده و ایرادهای خود را شناسایی و سپس برطرف کنید. می توانید این تمرین را جلوی آینه نیز انجام دهید.
ترجمه و زیر نویس واحد دیتای گروه بین المللی سمین
منبع: http://blog.ut.ee//
کانال تلگرام : https://telegram.me/english_article