به گزارش بخش سیاسی سایت دکتر حسین ناصری و به نقل از ایرنا، آقای روحانی با اشاره به اینکه همین امروز هم علیرغم همه اقدامات، آمریکا باز هم در برابر برجام ناتوان است، تصریح کرد: اینکه یک دادگاه بین المللی بر علیه آمریکا رای میدهد و به آمریکا میگوید تحریمها غلط است نشان میدهد که این توافق هنوز زنده است. اینکه آمریکا همه تلاش خود را برای محکوم کردن ایران در شورای حکام انجام می دهد اما حریف نمی شود، اینکه از همین الان برای شرایطی برجام در ماههای آینده پیش خواهد آورد؛ ترسیدهاند، همه نشان دهنده زنده بودن توافق برجام است. روحانی افزود: اینکه آمریکا نتوانست پس از خروج از این توافق در سازمان ملل، در مجمع عمومی سازمان ملل و شورای امنیت علیه ما اقدام کند و از لحاظ سیاسی و حقوقی در شورای حکام شکست خورد نشانه این است که ملت ما این توان را دارد و ما یک بار آمریکا را شکاندیم. اگر کاری نمی کردیم گفته می شد که در برابر ابرقدرتی مانند آمریکا و غلطهای او کاری نمیتوانیم انجام دهیم. اتفاقا ما می توانیم آمریکا را از کار غلطی که انجام داده است، پشیمان کنیم.
وی ادامه داد: ما یک بار او را پشیمان کردیم به زور پای میز مذاکره را آوردیم و سندی را که تمایلی به آن نداشت امضا کرد، باز هم باید این کار را کنیم. اما چگونه باید آمریکا را پای میز مذاکره بکشانیم؟ راهش اتحاد، وحدت و قدرت ماست. باید نشان دهیم که توانمند و قدرتمند هستیم و ملت ما ملت بزرگی از که نه صابر بلکه صبار و شکور است و بالاترین صبرها و قدردانیها را از مخلصین و خادمان خود انجام میدهد و اگر ملتی صبار و شکور شد آمریکا ناچار است که سر تسلیم فرود آورد.
رئیسجمهوری با اشاره به اینکه در این موضوع تردیدی وجود ندارد که آمریکا در طول سال گذشته ده ها پیغام برای مذاکره ارسال کرده است، افزود: در نیویورک چندین پیام برای مذاکره از سوی آمریکا به من رسید و اگر ما شکست خوردیم و آمریکاییها اعلام میکنند که ایران تاب ندارد و این انقلاب نمیماند پس چرا آنقدر برای مذاکره اصرار میکنند؟ به قول شما اگر ما به طور طبیعی دو یا چند ماه دیگر انقلاب خود را از دست میدهد، چرا التماس میکنید؟ چرا همه رهبران دنیا را به واسطه کردید و همین امروز هم واسطه میکنید؟
توافق هستهای ایران و قدرت های بزرگ جهان که به آن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) هم گفته میشود، سال 2015 میان ایران و کشورهای عضو گروه 1+5 متشکل از آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین، پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد به علاوه آلمان منعقد شد. برپایه این توافق، در برابر محدود شدن برنامه هستهای ایران، تحریمهای اعمال شده علیه این کشور لغو یا تعلیق شد.
هشتم ماه مه سال 2018 ، دونالد ترامپ ، رئیس جمهور امریکا اعلام کرد که از برجام خارج می شود و نه فقط تحریم های قبلی را باز می گرداند بلکه تحریم های جدید علیه تهران را نیز اعمال خواهد کرد و به دنبال ان تحریم های واشنگتن علیه ایران احیا و تشدید شدند. آمریکا تلاش می کند دیگر کشورها نیز ایران را تحریم کنند.
جمهوری اسلامی ایران هشتم ماه مه سال 2019 در نخستین سالگرد خروج یکجانبه آمریکا از توافق هستهای، اعلام کرد در پاسخ به بازگشت تحریمهای آمریکا و عدم تحقق وعدههای کشورهای باقی مانده در توافق برای جبران آثار منفی این تحریمها، به مرور تعهد خود را به توافق هستهای کاهش میدهد.
ایران تا به حال 5 بار تعهدات برجامی خود را کاهش داده و کاهش پنجم از سوی برخی از ناظران به منزله عدم اجرای اکثر تعهدات برجامی جمهوری اسلامی ارزیابی شده است.