با بیان اینکه پژوهشکده علوم غدد درونریز و متابولیسم از 88 مرکز تحقیقات و یک دفتر پژوهشی تشکیل شده است، اظهار کرد: مراکز تحقیقاتی پژوهشکده شامل مرکز تحقیقات غدد درونریز و متابولیسم، مرکز تحقیقات پیشگیری از بیماریهای متابولیک، مرکز تحقیقات تولید مثل غدد درونریز، مرکز تحقیقات پیشگیری و درمان چاقی، مرکز تحقیقات تغذیه در بیماریهای غدد درونریز، مرکز تحقیقات فیزیولوژی غدد، مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، مرکز تحقیقات تعیینکنندههای سلامت غدد درونریز و دفتر پژوهشی ریزمغذیها میشود.
رئیس پژوهشکده علوم غدد درونریز و متابولیسم افزود: مطالعات مهمی در هر یک از این مراکز انجام میشود؛ ولی طی 20 سال گذشته مطالعه مشترکی تحت عنوان «مطالعه قند و لیپید تهران» در دست بررسی است، بهگونهای که اکثر این مراکز بررسیها و تحقیقات خود را در این مطالعه معطوف داشتهاند.
وی با بیان اینکه «مطالعه قند و لیپید تهران» در سال 1376 طراحی شد و از سال 1378 هر سه سال یکبار حدود 15000 نفر از ساکنین بخشی از شرق تهران وارد مطالعه شدند، ادامه داد: افراد هر خانواده هر سه سال یکبار مورد بررسی قرار میگیرند و تاکنون 6 دوره سه ساله این مطالعه انجام شده است.
عزیزی توضیح داد: در این مطالعه روند بیماریهای غیرواگیر به ویژه عوامل خطر این بیماریها شامل افزایش وزن بدن، افزایش قند خون، فشار خون، افزایش چربیهای خون، استعمال دخانیات و عوامل تغذیهای و فعالیت بدنی افراد بررسی میشود و روند تغییرات این شاخصها در جمعیت فوق دیده میشود، همچنین شیوع و بروز بیماریهای عمده غیرواگیر شامل بیماریهای قلبی عروقی، دیابت و عوارض آن، فشار خون، چاقی، سرطانها و بیماریهای مقتضی مطالعه میشود.
وی افزود: رابطه بین تغذیه و فعالیت بدنی افراد با شیوع و بروز این بیماریها نیز مورد بررسی قرار میگیرد. علاوه بر آن تحقیقات ژنتیکی گستردهای نیز در این جمعیت انجام شده است.
رئیس پژوهشکده علوم غدد درونریز و متابولیسم در ادامه با بیان اینکه دومین مطالعه گسترده پژوهشکده، در زمینه وضعیت «تغذیه یُد» کشور است، گفت: این تحقیقات از سال 1362 (34 سال قبل) شروع شده و کمبود یُد را در اکثر استانهای کشور نشان داده است.
وی افزود: این تحقیقات منجر به برنامه کشوری برای جلوگیری از کمبود یُد در سال 1367 توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی شد. تولید نمک یُددار توسط کارخانجات نمک و توزیع و مصرف عمومی آن باعث کنترل بیماریهای ناشی از کمبود یُد شد و کشور ما به عنوان اولین کشور غرب آسیا و خاورمیانه که توانست تغذیه کافی یُد را برای مردم کشور خود برقرار کند، شناخته شد.
عزیزی، سومین فعالیت عمده پژوهشکده را مربوط به تحقیقات «تیروئید و بارداری» عنوان کرد و گفت: کاهش و یا افزایش فعالیت غده تیروئید در زمان بارداری بر پیامد حاملگی و نیز بر رشد جسمی و ذهنی جنین، نوزادان و کودکان تاثیرگذار است.
وی تصریح کرد: از این رو شناسایی زودرس این اختلالات قبل از لقاح و یا در هفتههای اول بارداری بسیار مهم است و میتواند از عوارض ناشی از این اختلالات جلوگیری کند. چند هزار زن باردار تاکنون در این مطالعه مورد بررسی کامل قرار گرفتهاند.
رئیس پژوهشکده علوم غدد درونریز و متابولیسم همچنین درخصوص پروژههای تشخیص بیماریهای نادر پژوهشکده، اظهار کرد: پروژههایی که برای تشخیص بیماریهای نادر در شرف انجام هستند، مربوط به مطالعه ژنومی و ژنتیکی طرح «قند و لیپید تهران» است. مطالعه ژنومی جمعیت این مطالعه علاوه بر آنکه برای اولین بار ژنوم انسانی جمعیت ایران را گزارش میکند، به نقاط ژنتیکی که میتواند معرف بیماریهای نادر باشد نیز دست مییابد و آگاهی از این بیماریها شناخت بیشتری را برای شناسایی و تشخیص بیماریهای نادر در ایران مهیا خواهد کرد.