کارآفرینی و مدیریت ریسک

کارآفرینان می بایست جرات لازم را در انجام امور تجاری داشته باشند و فعالانه به مدیریت ریسک بپردازند تا بتوانند موفقیت مورد نظرشان را کسب نمایند. با این حال، برنامه تجاری کارآفرینان نشان دهنده آن است که توجه زیادی نسبت به مدیریت ریسک صورت نمی گیرد. به علاوه، از آنجائی که مشکلات موجود با سرمایه گذاران بالقوه مرتبط می باشد، کارآفرینان بودجه لازم را جهت حل این مسائل در دست ندارد و قادر به پیگیری اوضاع نمی باشند.

علاوه بر این، با آمیختن مدیریت ریسک و فرآیند برنامه ریزی، کارآفرینان درک بهتری نسبت به سیستم تجاری پیدا می کنند و قادر به بهره مندی از ابزارهای تجزیه و تحلیل و مدیریت ریسک احتمالی می گردند.

کارآفرینی و مدیریت ریسک را با آقای تبلیغات دنبال کنید.

کارآفرینان می بایست که پذیرای ریسک باشند

زمانی مدیران تصمیم به راه اندازی تجارتی می نمایند که ایده جدیدی در رابطه با خدماتی و یا کالایی در ذهن داشته باشند. آنها به این امید اقدام می نمایند زیرا معتقدند که می توانند تغییرات و اصلاحات جدیدی را به ثمر برسانند. با توجه به اظهارات بالا کارآفرینان معتقدند که منحصر به فردند. حقیقت آن است که برخی از تجارت ها به احتمال زیاد چند سال اول سوددهی لازم را نخواهد داشت. از این رو، راه اندازی تجارت جدید نسبتاً ریسکی می باشد و بنیان گذاران می بایست که توانایی مدیریت ریسک را داشته باشند. علاوه بر این، برخی معتقدند که ریسک پیش بینی شده بعدها تغییر می کنند و مدیران می بایست که آمادگی مقابله با مشکلات احتمالی را نیز داشته باشند.

گرایش های بشر به گونه ای است که همواره به دنبال تفسیر جزئیات است و کارآفرینان نیز به دنبال تفسیر برنامه های تجاری سازمان ها می باشند. در حقیقت، این گرایش ها در مدیریت ریسک سازمان های کوچک و بزرگ به یک میزان اند، ولی به نظر می رسد که مدیریت برخی از موسسات مالی بدرستی اهمیت و پیچیدگی اجزای مختلف تجارت را درک نمی کنند.

اکثر بانک ها و شرکت های بیمه ای از مدیریت ریسک جامع سازمان ها (ERM) برخوردارند.این سازمان ها در پی خلق برنامه مدیریت ریسک جامع اند تا بتوانند به اجرای فرآیند بپردازند.

می توان اظهار داشت که مدیریت ریسک جامع به عنوان یک فرآیند، تنها بر اساس برنامه های بزرگ و پر هزینه و وابسته به مدیر اجرایی ریسک نمی باشد.

 کارآفرین مسئول مدیریت ریسک، فردی است که مدیریت جامع ریسک سازمانی را با مدیریت های روزانه درهم می آمیزد. در نتیجه، مدیریت سازمان و مدیریت ریسک تفکیک ناپذیرند و هر دو همزمان به انجام می رسند.

با آقای تبلیغات همراه باشید.

5 روشی که کارآفرینان قادر به یادگیری مدیریت ریسک می گردند.

کارآفرینان در تجارت جهانی به عنوان افراد پر جرات به شمار می آیند که همیشه به دنبال سکوی پرتاب متفاوت و در پی کسب موفقیت اند.

5 روش یادگیری مدیریت ریسک عبارتند از:

1.پذیرش عدم قطعیت:

مطالعات انجام شده نشان داده است که بر خلاف اعتقاد عموم، کارآفرینان ذاتاً افراد ریسک پذیری نیستند و بر اساس
 تجربیاتشان به تدریج این ویژگی را فرا می گیرند. از این رو، تمام کارآفرینان به این موضوع واقفند که بدون ریسک پذیری، خلاقیت، دست آورد و پاداش تحقق نخواهند یافت و ریسک موجود در دید این مدیرها مشکل محسوب نمی
.گردد، بلکه بخشی از فرآیند خلق ارزش می باشد.با آقای تبلیغات هراه باشید

2.توزین برابر فرصت های احتمالی:
کارآفرینان موفق پیگیر قوانین ابتدایی مدیریت ریسک اند. به عبارت دیگر، آنها به دنبال فرصت هایی اند که در صورت
 شکست لطمه زیادی نبینند ولی در صورت برد سودی ده برابر کسب کنند.

مدیران خبره هیچ گاه بیش از توانشان سرمایه گذاری نمی کنند و همیشه نقشه دومی را در ذهن دارند که در صورت لزوم از آن استفاده کنند. این پیش بینی ها منجر به کسب موفقیت و پایه ریزی تجارت های پایدار می گردد.

   3.درک و کشف فرصت های عالی:

مدیران هشیار متوجه محدودیت ها می باشند ولی اجازه محدود شدن فرصت ها و دیدگانشان را نمی دهند. زمانی که نیازی توسط کارآفرینان حس می گردد، آنها تمام تلاش خود را در برطرف گشتن خواسته ها می کنند، حتی اگر امکانات لازم جهت انجام آن را در دسترس نداشته باشند. از نظر آنها بی اهمیتی نسبت به فرصت ها ریسک به حساب می آید.با آقای تبلیغات همراه باشید.

 4.نداشتن شغل مستقل و ریسک آن:

مشغول شدن در کارخانه ای بزرگ، موفقیت شغلی را تضمین نمی کند، از این رو، اکثر بنیان گذاران معتقدند که می بایست خودشان حرفه ای را از سر بگیرند ، چرا که از اعتماد به نفس لازم جهت ایجاد تحولات برخوردارند. به عبارت دیگر، این افراد ترجیح می دهند که مسئول سرنوشت کاری خود باشند، حتی اگر به قیمت صدمه دیدنشان تمام شود. در نتیجه، کارآفرینان زمانی شغل خود را از دست می دهند که شرکت و یا کارخانه شان ورشکسته شود.

 5.برگزیدن شغل مستقل به عنوان بهترین زمینه رشد:

بهترین شغل ها مهارت هایی را به افراد آموزش می دهد که آنها را مقاوم تر و موفق تر می نماید. به عبارت دیگر، برخی از شرکت ها، کارکنانشان را تنها محدود به وظایف شغلی می کنند که مانع رشد و شکوفایی توانایی هایشان می گردد. از این رو، بعضی از کارآفرینان تنها در اوایل دوره شغلی شان به عنوان کارآموز در سازمان و یا شرکتی مشغول به کار می شوند تا فنون کاری را فرا بگیرند و پس از آن خود به بنیان گذاری شرکت و یا کارخانه جدیدشان  بپردازند.

در نهایت، با بکارگیری فنون ذکر شده، کارآفرینان قادر به مدیریت ریسک در حرفه شان خواهند گشت.

جمع آوری و ترجمه: واحد دیتای سمین




Profile
Full Name
Email Or phone number
Secure Code

ALWAYS REMEMBER THAT YOUR PRESENT SITUATION IS NOT YOUR FINAL DESTINATION,THE BEST IS LET TO COM


.Copyright © 2015 samin.co. All rights reserved     

استفاده از مطالب تنها با ذکر منبع مجاز است.    
Top