مدیریت ریسک

ریسک قسمتی از زندگی ما می باشد که به عنوان بخشی از جامعه باید به رشد و گسترش مثبت آن بپردازیم. در دنیای سرمایه گذاری ، مدیریت ریسک، شناسایی و پیش بینی ریسک ها ، تحلیل آنها و گام هایی جهت کاهش عواقب احتمالی مربوطه می باشد. هنگامی که سازمانی تصمیم به سرمایه گذاری می گیرد، باید ریسک های مالی متعددی را نیز در نظر بگیرد. بنابراین مدیران و سرمایه داران جهت کاهش و از بین بردن این ریسک ها می بایست اطلاعات خوبی راجع به مدیریت ریسک داشته باشند در غیر این صورت اقتصاد آنها مورد تهدید قرار خواهد گرفت. میزان ریسک با سرمایه رابطه ی مستقیم دارد. هر چقدر سرمایه بیشتر باشد میزان ریسک احتمالی نیز افزایش می یابد . برای مثال سپرده مالی ثابت، ریسک سرمایه گذاری کمتری را متحمل می گردد در حالیکه سرمایه گذاری در یک سازمان شامل ریسک بالاتری خواهد بود.

به این ترتیب مدیریت ریسک روند شناسایی ، ارزیابی و کنترل عواملی می باشد که سرمایه و درآمد سازمان را تهدید می کنند. اعتماد به نفس سرمایه گذار و مشتری در گرو کاهش ریسک ها می باشد که این تهدیدات یا ریسک ها می تواند منشاء گوناگونی داشته باشد.



استاندارد های مدیریت ریسک

معیار های متعددی به صورت جهانی شکل گرفته اند تا مدیریت ریسک در سازمان ها مورد استفاده قرار گیرند. این استاندارد ها به دنبال ایجاد چارچوب های کاری ، روند ها و عملکرد های رایج می باشند که به طور مرتب به روز می گردند.

استاندارد های مختلف برای سازمان های گوناگونی مناسب بوده و موجب ایجاد سطح انگیزه ی متفاوتی می گردد. این معیار های استاندارد مدیریت ریسک، توسط سازمانهای متعددی شامل IOS و موسسه ملی استانداردها و تکنولوژی تعیین شده که بر اساس استراتژی های هر کسب و کاری جهت مدیریت ریسک به آنها کمک می نماید.



شغل های مرتبط با مدیریت ریسک

مدیریت ریسک در شرکت ها و جوامع مختلف نقش اساسی ایفا می کند. از بانکداری و بیمه گرفته تا هواپیمایی ، آژانس های مسافربری و بخش های خصوصی یا دولتی همگی به مدیریت ریسک احتیاج خواهند داشت . بنابراین هر شغلی که داشته باشید با اطلاع از مدیریت ریسک این شانس را خواهید داشت که نقش موثرتری در سازمان خود ایفا نمایید. زیرا کلید اصلی نظم کسب و کار در دستان تان خواهد بود . پیش از تصمیم گیری برای آغاز هرگونه پروژه ای ابتدا ریسک و تهدید های احتمالی آن را در نظر بگیرید.



چگونه باید ریسک های احتمالی در سازمان را اولویت بندی کرد؟

جهت اولویت بندی، فهرست کارهایی که باید در مدیریت ریسک انجام شوند،نوشته شود. ابتدا می بایست تصمیم بگیرید که احتمال وقوع کدام ریسک بالاتر می باشد. این کار ارزیابی ریسک نامیده می شود. برای مثال در برخی سازمان ها از دست رفتن برق یا آب تأثیر زیادی بر جنبه ی مالی و یا عملکرد آنها ندارد بنابراین می توان تعمیرات آن را به تعویق انداخت در حالیکه در سازمان ها ی دیگر این موضوع بسیار مهم بوده و نیازمند پیگیری سریع می باشد. بنابراین یکی از تاثیرگذار ترین موارد، اولویت بندی ریسک های موجود می باشد.

 


طرح مدیریت ریسک چیست ؟

طرح مدیریت ریسک، برنامه ریزی استراتژیکی می باشد که موجب دستیابی به اهداف شده به طوریکه نحوه ی رسیدن به آنها را نیز ترسیم می کند.

برنامه مدیریت ریسک شامل سیاست هایی می شود که موجب پذیرش اهداف بزرگتر در آینده می گردد.

 

راهکارهایی جهت ایجاد برنامه مدیریت ریسک 



1.     یادگیری عملکرد مدیریت ریسک : ابتدا باید بدانید که ریسک تأثیرات ( مثبت یا منفی ) یک سری از اتفاقات می باشد که در محل یا کسب و کاری به وقوع می پیوندد.

عوامل متعددی برای تحلیل ریسک وجود دارد مانند:

·        پیشامد : چه اتفاقی می تواند بیفتد؟

·        احتمالات: چقدر احتمال وقوع آن وجود دارد؟

·        تأثیر گذاری: چه تأثیر بدی ممکن است داشته باشد؟

·        کاهش : به چه میزان می توان احتمال وقوع آن را کاهش داد؟

...



2.     تعریف پروژه

وظیفه ی شما جهت ایجاد برنامه مدیریت ریسک تعریف پروژه معین می باشد که مدل ساده ای است که ریسک ها و اثرات زیاد متوسط و کم را فهرست بندی می نماید.



3.     همفکری با دیگران

برای پیش بینی ریسک ها طوفان ذهنی داشته باشید. چندین نفر از افرادی را که در مورد پروژه اطلاعاتی دارند گرد آورده و از آنها کمک بگیرید زیرا به طور قطع از ایده هایشان در مراحل بعدی استفاده خواهید کرد 



4.     شناسایی پیامد های هر ریسک احتمالی

در جلسه ی طوفان ذهنی همه ی اطلاعات جمع آوری شده در دسترس می باشند، بنابراین هرگونه ریسک احتمالی را در نظر گرفته و پیامد های آن را بررسی نمایید.



5.     حذف موارد نا مرتبط:

هر موردی که موجب ایجاد تداخل در پروژه می گردد می بایست حذف شود . زیرا هیچ اقدامی نیست که موجب کاهش اثرگذاری آنها گردد



6.     ایجاد فهرستی از تمامی عناصر ایجاد ریسک

نیازی نیست تمامی این عناصر را به ترتیب فهرست بندی نمایید تنها باید یک به یک آنها را ذکر نمایید.



7.     پیش بینی احتمالات

هرکدام از عناصر ایجاد ریسک را بررسی نمایید که به چه میزان احتمال وقوع آنها وجود دارد. در نظر داشته باشید اگر احتمال وقوع یکی از عناصر صفر بود باید از لیست حذف گردد، زیرا دلیلی برای تمرکز بر عنصری که احتمال وقوع آن صفر می باشد، وجود ندارد.


  

8.     پیش بینی اثرگذاری

به طور کلی تأثیرات را در سه گروه زیاد، متوسط و کم در نظر بگیرید . طبق مورد قبلی در صورتیکه احتمال اثرگذاری موردی صفر بود گزینه مورد نظر را حذف نمایید زیرا هیچ اثری نخواهد داشت. 



9.     تعیین ریسک احتمالی هر عنصر

اغلب برای این قسمت نیز می بایست جدولی با عنوان های زیاد، کم و متوسط در نظر گرفته شود. به یاد داشته باشید که فرمول جهانی برای تعیین ریسک احتمالی وجود ندارد و این گزینه ممکن است بین افراد و پروژه های مختلف ، متفاوت باشد . بنابراین در تحلیل های خود انعطاف پذیر باشید.



10.     رتبه بندی ریسک 

تمامی عناصر را از بیشترین احتمال ریسک پذیری تا کمترین فهرست بندی کرده و سپس رتبه بندی نمایید



11.     تحلیل تأثیر گذاری استراتژی ها 

در نظر داشته باشید که به چه میزان احتمال و اثرگذاری را کاهش داده اید اگر در این مبحث موفقیت چشمگیری نداشته اید به تغییر استراتژی های خود بپردازید تا نتایج بهتری دریافت نمایید. 



12.     کنترل ریسک ها

اکنون که از ریسک های موجود آگاهی دارید باید بدانید چه موقع وارد عمل شده و اقدامی جهت کاهش یا حذف ریسک ها انجام دهید که اینکار توسط شناسایی سر نخ های موجود صورت می گیرد . همانطور که پروژه پیش میرود ، متوجه خواهید شد که عناصر ایجاد ریسک مشکل ساز شده اند یا خیر! که البته این آگاهی مستلزم کنترل موقعیت عناصر ریسک آفرین می باشد. 



13.     چگونگی ارزیابی ریسک ها 

ارزیابی ریسک ها به شما اجازه می دهد اهمیت ریسک ها را بر اساس نوع کسب و کار خود تعیین کنید و در خصوص چگونگی کاهش میزان تأثیر گذاری آنها تصمیم بگیرید. برای این منظور ابتدا می بایست آنها را رتبه بندی نمایید که به میزان احتمال وقوع آنها بستگی دارد . شما باید در نظر داشته باشید که کدام یک از ریسک ها با اهداف شما در تداخل می باشند و بر روی برنامه کسب و کارتان تأثیر خواهند گذاشت . اولویت بندی ریسک ها به شما اجازه می دهد توجه و سرمایه خود را به سمت مهمترین ریسک ها هدایت کنید .

در نهایت در صورتی که ریسک های زیادی در محیط کاری شما وجود دارند که ممکن است عواقب مخربی نیز در بر داشته باشند، می بایست راهکار های مقابله و کاهش این ریسک ها را شناسایی کرده و به کار گیرید تا  مانع تأثیرات منفی آن شوید. در آخر نیز می توانید به استخدام مشاور مدیریت ریسکی بپردازید که به شما و کسب و کارتان کمک نماید. 


تهیه و ترجمه واحد دیتای هلدینگ بین المللی سمین

منبع: http://www.wikihow.com/


 



Profile
Full Name
Email Or phone number
Secure Code

ALWAYS REMEMBER THAT YOUR PRESENT SITUATION IS NOT YOUR FINAL DESTINATION,THE BEST IS LET TO COM


.Copyright © 2015 samin.co. All rights reserved     

استفاده از مطالب تنها با ذکر منبع مجاز است.    
Top