زورگویی چیست؟ زورگویی تکرار یک رفتار بد است اما این بدرفتاری، اعمال توهین آمیز نسبت به دیگران را هم در بر می گیرد. فرد زورگو می کوشد در محیط کار دیگران را کنترل کرده و آنها را تحقیر نماید. این اتفاق معمولا در دوره زمانی طولانی رخ می دهد. زورگویی می تواند به عزت نفس و اعتماد بنفس افراد در محیط کار صدمه بزند. این عمل می تواند در خلوت و یا در جلوی دیگران اتفاق بیافتد. و نتیجه اش ایجاد استرس در فردیست که مورد زورگویی قرار گرفته است.
با آقای تبلیغات همراه باشید!
حال چگونه باید با این افراد در محیط کار رفتار کرد؟
1- اول از همه موقعیت را ارزیابی کنید.
وقتی احساس می کنید که به شما زور گفته می شود، باید به احساس خود اعتماد کنید. اگر این احساس به شما دست داده است پس حتما شما قربانی این رفتار شده اید.
2- شرایط پیش آمده را جدی بگیرید:
نادیده گرفتن این شرایط اصلا کمکی به حل آن نمی کند. شرایط را ارزیابی کرده و با کسی که مورد اعتماد شماست، شرایط را در میان بگذارید به این ترتیب در مواقع لازم حواسشان به شما خواهد بود. اگر این اتفاق مجددا افتاد با مدیران قابل اعتماد و ارشد و یا همکاران نزدیکتان صحبت نمایید.
3- عمل زورگویی را ثبت نمایید:
هر وقت اینگونه با شما رفتار شد، آن را ثبت کنید. زمان، اسم شخص و یا اشخاصی که زورگویی کردند، بهمراه جزییات اتفاق، همه را بنویسید. اسامی کسانیکه شاهد آن جریان بودند را هم ثبت کنید. تمام جزییات و حتی کلمات توهین آمیزی که آن شخص گفته و حرکاتی که کرده است را نیز بنویسید. درنهایت بهتر است تاثیراتی که آن شخص زورگو روی شما و کار شما گذاشته را نیز بصورت کتبی گزارش دهید.
4- بازیچه افراد زورگو نشوید:
ضرب المثل آفریقایی می گوید: "اگر میمونی به شما ضربه زد و شما هم به او ضربه زدید، هر دوی شما میمون هستید!" نه به کسی اجازه توهین دهید و نه خودتان این کار را کنید. هرگز خودتان را در معرض این افراد قرار ندهید و طعمه آنها نشوید.
5- در ذهن خود برای افراد حد و مرزی داشته باشید:
در ذهن خود برای رفتار دیگران محدودیت و حد ومرزی قائل باشید و تا جایی که در محدوده ذهنی شماست با چنین افراد صبوری کنید درغیر اینصورت این حق را برای خود قائل باشید که درمورد رفتار نادرستش به او تذکر دهید. زورگوها تنها زمانی که بی تفاوتی افراد را درمورد اعمالشان می بینند قدرت می گیرند.
• با خونسردی رفتارهای این افراد را شرح دهید.
• مستقیما به خود این شخص بگویید که چگونه رفتارهایش روی عملکرد شما در محیط کار تاثیر گذاشته است.
• مستقیما به او بگویید که بیش از حد رفتارهای او را تحمل نخواهید کرد.
• روی موضع خود باستید و اگر شخص زورگو خواست خشونتی انجام دهد فقط از جای خود بلند شده و مستقیم به چشمش خیره شوید.
6- ساکت نمانید و به یک مقام قابل اعتماد رجوع کنید:
اگر بعد از ایستان رودر روی او باز به نتیجه نرسیدید و او تغییری در رفتارش نداد، زمان اجرا کردن این مرحله است. با مواردی که ثبت کردید پیش مدیر بخش ، مدیر ارشد و یا مدیر منابع انسانی بروید و مطمئن باشید که جریان را از زاویه کاری گزارش می دهید نه براساس مشکلات شخصی.
به یاد داشته باشید که شما نمی توانید در یک محیط پر استرس حاصل از زورگویی عده ای کار کنید. و اینکه، چنین افرادی تنها به احساسات شما صدمه نمی زنند بلکه آنها باعث خلل در روند کار هم می شوند.
7- بدانید چه زمان باید برنامه دیگری داشته باشید:
اگر بعد از درخواست کمک از مافوق خود، تغییری در این شرایط ایجاد نشد ممکن است نیاز باشد که بخش خود را عوض کنید. این مهم است که اول به فکر خود باشید. تنها برای اثبات کردن چیزی خود را وادار به ماندن در یک محیط منفی نکنید. اگر فرد زورگو برای شما استرس ایجاد کرده است و دست بردار نیست بهتر است بدنبال کمک بیشتری باشید. حتی می توانید اقدامات قانونی انجام دهید. قبل از اتخاذ هر تصمیمی از قبل درمورد تمام انتخاب هایی که پیش رو دارید، تحقیق کنید. بدانید که شما لایق محیطی آرام و صمیمی برای کار هستید.
تهیه و ترجمه واحد دیتای گروه بین المللی سمین
منبع:catherinescareercorner.com//
کانال تلگرام : https://telegram.me/english_article